Klavyeler üzerlerinde rakamlar ve harfler gibi pek çok düğmenin bulunduğu harici bilgisayar giriş aygıtlarıdır.
Bu harfler ve sayılarla ekrana komutlar yazılarak bilgisayara komut göndermeye, bilgi girişi yapmaya yararlar. Ayrıca bazı klavyelerün üzerinde sık kullanılan bazı programlar için hızlı başlatma tuşları, bilgisayarın sesini açıp kapatmak gibi işlemler için ses açma/kapatma/kısma tuşları, bilgisayarı kapatma açma tuşları ve ekranda bir noktadan başka bir noktaya hareketi sağlayan yön tuşları yer alır. Bugün ilk bölümünü hazırladığım Klavyemizi tanıyalım yazı dizimizde sadece klavye ve çeşitlerine değinecek; tuşları ve kullanım alanlarını ilerideki yazılarımızda paylaşmaya çalışacağım. Böylece Bilgisayar konusuna yeni başlayan arkadaşlarımıza bir nebze yardımcı olmaya çalışacağım.
Klavyeler bilgisayarlara harici olarak bağlanırlar. Bir bilgisayarın temel bir bileşeni değildirler. Gidip istediğiniz bir bilgisayar mağazasından zevkinize, ihtiyacınıza uygun bir klavye temin edebilirsiniz.
Günümüzde klavyeleri bilgisayara bağlantı şekillerine göre kablolu ve kablosuz olarak ikiye ayırabiliriz. Diğer yandan tuş dizilişlerine göre F ve Q klavyeler olarak ayrılabilirler. Farklı bölgelere ve farklı dillere göre farklı dizilişlerde klavyeler vardır. Örneğin ülkemizde genellikle QWERTY dizilimindeki klavyeler kullanılır.
Ülkemizde genellikle QWERTY dizilimindeki Q klavyeler kullanılmakla birlikte Türkçe için özel olarak geliştirilmiş F klavye de kullanılmaktadır. Ne yazık ki yaygın kullanım Q klavyedir.
Fransızcanın konuşulduğu Fransa ve Belçika gibi ülkelerde AZERTY tipi klavye kullanılır.
Kablolu klavyeler bilgisayara takıldıkları bağlantı noktalarına göre farklı adlandırılırlar. Bunlar PS/2 ve USB klavyelerdir.
PS/2 portu, klavyeleri ve fareleri PC uyumlu bir bilgisayar sistemine bağlamak için kullanılan 6 pinli bir konnektördür. PS/2 adı, IBM’in 1987 yılında tanıttığı üçüncü nesil kişisel bilgisayar serisi olan Personal System/2 bilgisayarlarından gelmektedir.
Bu porta bağlanılarak kullanılan Klavye ve Mouselar PS/2 Klavye ve Mouselardır.
Günümüzde bu bağlantı noktalarının yerini USB bağlantı noktaları almıştır. Laptoplarda PS/2 bağlantı noktaları bulunmaz. Dolayısıyla PS/2 Mouse ve klavyeyi Laptopa direkt olarak bağlayamazsınız. Bağlamak isterseniz PS2 to USB adı verilen çevirici connectorlerden kullanmalısınız.
USB bağlantı noktası:
Universal Serial Bus olarak tanımlanan USB bağlantıları günümüzün elektronik cihazları için standart bir kablo bağlantı arayüzüdür.